Donderdag 14 november presenteert supermarktconcern Ahold de resultaten over het derde kwartaal. Naar verwachting zal bestuursvoorzitter Dick Boer bij de presentatie ook meer duidelijkheid geven over wat hij met de miljarden aan cash geld gaat doen die zijn bedrijf op de balans heeft staan.

Begin dit jaar werd de toch al goedgevulde kas van het bedrijf nog eens extra gespekt met de verkoop van het belang van 60 procent in de Zweedse supermarktketen ICA voor 2,5 miljard euro. Voornaamste reden voor de verkoop is dat Ahold het liever helemaal voor het zeggen wil hebben bij de supers onder zijn bewind.

Maar tussendoor kon Ahold ook nog eens veel geld bijschrijven. De boekwinst op de transactie is ongeveer 1,5 miljard euro. Wat te doen met  al die poen?

Eigen aandelen inkopen

De meeste experts waaronder analist Marco Gulpers van ING verwachten dat Ahold een deel van zijn geld zal besteden aan het inkopen van eigen aandelen. Deze zomer kondigde het bedrijf al aan het lopende programma uit te breiden van 500 miljoen maar 2 miljard euro.

Het inkopen van eigen aandelen heeft een opdrijvend effect op de beurskoers. Dat is natuurlijk fijn voor aandeelhouders die door de terugkoopactie ook nog eens profiteren van een hogere winstuitkering per aandeel. De winst hoeft immers over minder uitstaande aandelen verdeeld te worden. Zo gaat het dividend per aandeel omhoog.

Los van een opleving in de beurskoers, zet het inkopen van eigen aandelen echter niet veel zoden aan de dijk voor een bedrijf. Ahold gaat niet meer winst maken doordat het eigen aandelen inkoopt.  Dus wordt er in feite geen extra waarde gecreëerd.

Wie puur boekhoudkundig naar een dergelijke operatie kijkt, ziet dat door een inkoopprogramma het eigen vermogen  en het geld in kas afneemt. De schulden blijven gelijk waardoor ze zwaarder wegen ten opzichte van het verminderde eigen vermogen. Je zou kunnen zeggen dat de hogere beurskoers die aandeelhouders krijgen bij een inkoopprogramma gewoon een vergoeding is voor het toegenomen risico dat ze lopen op hun belegde centen.

Superdividend

Een andere manier om het geld aan de aandeelhouders te geven, is door ze direct te spekken. Dit kan door een extra superdividend uit te keren. Voor de koers van het aandeel doet dit niet veel. Direct na het moment van uitkeren is het opdrijvende effect al verdwenen uit de koers. In het verleden deed Ahold dit al eens.

Door het geld naar de aandeelhouders te sluizen wordt er echter niet gewerkt aan het vergroten van de verdiencapaciteit van het bedrijf. Daarvoor is het nodig om te investeren.

Op overnamepad

Gulpers verwacht dat Dick Boer ook wat geld achter de hand zal houden om –als zich een geschikte kandidaat aandient- een overname te doen.

Overigens sluit een inkoop van aandelen, een van bovengenoemde opties, een overname niet uit. Mocht er extra geld nodig zijn, dan kan er gemakkelijk weer geld worden opgehaald met een aandelenemissie.

Een toekomstige overname supermarktketen in de Verenigde Staten ligt dan het meest voor de hand. In ons land is Ahold al zo dominant aanwezig dat er geen overnames meer in zitten zonder problemen met de mededingingsautoriteit.

Investeren in bestaande winkels en online

Bovendien verwacht Gulpers dat Ahold zal investeren in de bestaande winkels. Met name in de Verenigde Staten. Een bekende Amerikaanse dochter van Ahold is Stop & Shop.

Daarnaast zou Ahold verder kunnen investeren in internet. Met Bol.com, gekocht in 2012 voor 350 miljoen, heeft het laten zien ambitieus te zijn op het gebied van online winkelen. In de VS timmert Ahold online aan de weg met dochter Peapod.

Peapod, is van oorsprong een bedrijf dat je boodschapjes thuis bezorgd. Op dit moment is het bedrijf bezig met een transformatie naar een echte online super met ophaalpunten bij onder andere tankstations waar Amerikanen hun bestelde spullen kunnen ophalen.

Ahold wil zijn online verkoop van Peapod en Albert.nl laten groeien naar een omzet van €1,5 miljard in 2016. Om dit voor elkaar te krijgen, moet er nog veel gebeuren. Een deel van het geld zou best eens hier naartoe kunnen vloeien.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl